Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:10:25 | 02/10/2024

Sant Salvador d'Avencó
Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament compra la CEMSA

L’Ajuntament compra la CEMSA

23/12/2022

S’ha signat l’acord de compra de l’antiga fàbrica CEMSA. L’edifici, junt amb patis interns, ocupa més de 6000 m2 d’un sector cèntric d’Aiguafreda. L’acord ha arribat després de tres anys de negociacions amb els titulars actuals de la finca, un condomini de set propietaris amb diferents percentatges de participació.

 

En quin estat es troba ?

L’estat actual del conjunt de naus és d’un fort deteriorament, ruïnós en alguns edificis. Aquests darrers anys hi ha hagut fins a tres esfondraments de cobertes.

Les primeres mesures aniran orientades a garantir la seguretat del perímetre. Posteriorment caldran enderrocs controlats per fases.

 

Patrimoni

El conjunt conserva elements vinculats a l’activitat de foneria com la caldera de fosa, motlles originals, el taller del modelista, la portadora del ferro fos, etc.

A nivell arquitectònic, la nau propera a la carretera és una de les més antigues del conjunt. Va ser aixecada els anys 1918-1919. Una part d’aquesta nau serà preservada en forma de gran porxada atès el seu valor com a patrimoni industrial.

 

Què s’hi podrà fer ? Què hi preveu el planejament urbanístic ?

Per a poder fer l’adquisició l’Ajuntament ha hagut de modificar el planejament que afecta aquest polígon d’actuació urbanística (PAU). El nou planejament preveu quatre àmbits d’actuació:

• Un espai destinat a equipament municipal (teatre-auditori).

• Un espai patrimonial, conservant una part de les naus com a passeig porxat.

• Un espai destinat a habitatges plurifamiliars (pisos).

• Espais verds a l’interior del conjunt i nous vials (finalització del Passeig de Catalunya).

 

Quan es durà a terme ?

L’Ajuntament necessitarà recuperar capacitat inversora i d’endeutament. Seran futurs consistoris en futures legislatures els que ho hauran de planificar.

 

Quant ha costat ?

 L’acord de compra-venda s’ha tancat per un valor de 360.000 €. Es preveu un cost total inferior a aquesta quantitat un cop s’hagin liquidat les plusvàlues corresponents.

 

Què va ser la CEMSA ?

El nom original de l’empresa, Material Tèxtil SA, va ser substituït pel de CEMSA (Constructora Española de Maquinaria, SA) l’any 1941. Va ser una indústria metal·lúrgica dedicada a la construcció de maquinària per al món del tèxtil (bobinadores, manuars, metxeres, contínues de filar…). Va estar en actiu fins l’any 1989 quan fou adquirida pels darrers propietaris que la van mantenir activa amb una altra orientació fins al tancament definitiu. El conjunt es troba tancat i sense activitat des de fa quinze anys.

Moltes generacions d’aiguafredencs han passat per aquesta empresa, coneguda popularment com la Fundició, atès que va ser la fosa de metalls l’activitat més destacada que va tenir i per la que va assolir renom. De la CEMSA en van sortir operaris de primer nivell que van fundar empreses i tallers d’Aiguafreda vinculats al món de la metal·lúrgia.

La CEMSA forma part de la memòria col·lectiva de tot un poble.

 

 

Foto
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Darrera actualització d’aquest contingut: 30/09/2024 a les 13:56h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona